Jablkový koláč ze zkaramelizovaného másla


Měla jsem strašnou chuť na jablkový koláč. Hledala jsem ale recept, do kterého není potřeba vejce, protože jsem ho neměla. Už jsem to chtěla vzdát, ale vzpomněla jsem si na Švestkový koláč, který jsem pekla před několika měsíci. Tajemstvím úspěchu bylo zkaramelizované slané máslo. Recept jsem trošku upravila a vznikl úžasný jablečný koláč. Nestihl ani vychladnout a už jsme se do něj museli pustit.

Na jeden koláč o průměru 29 cm potřebujete:
  • 160 g zkaramelizovaného slaného másla
  • 250 g krystalového cukru
  • 180 g mouky
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice 
  • 250 ml mléka
  • 1 větší jablko (oloupané, zabavené jádřince a nakrájené na slabší plátky)
  • 2 lžíce cukru 
  • 1/2 lžičky skořice
Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Nejdříve se pustíme do přípravy másla. Na středním ohni rozpusťte máslo a osolte ho. Občas zamíchejte a bedlivě sledujte až začne hnědnout a získá vůni karamelu a oříšků. Pánev sundejte z ohně a máslo přelijte do misky. Nechte trochu vychladnout. Dvěma lžícemi tohoto másla vymažte formu na koláč.
V míse smíchejte cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko a promíchejte. Nakonec přidejte zkaramelizované máslo a v těstě ho rozmíchejte metlou, ale ne robotem, pěkně ručně, abyste těsto nepřešlehali.
Nalijte do formy, poklaďte plátky jablek a dejte do trouby péct na 30 minut. Potom koláč vytáhněte a posypte ho směsí cukru a skořice. Vraťte zpět do trouby a dopékejte 10 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené a nechte při pokojové teplotě vychladnout.

Mangiare squisito...

20.1.13