Domácí pudink uvařený bez pomoci pudinkového prášku. Ano jde to a je výborný. Místo prášku jej zahustíš škrobem a žloutky. Tento pudink netuhne jako práškový. Po vychlazení zůstává stále krásně krémový.
Recept jde upravit i do podoby pro lidi alergií na vejce. Místo žloutku přidáš lžíci škrobu navíc. Musí se ale přitom určitě použít plnotučné mléko a pudink nebude tak krémový, ale jde to.
Na 4-6 porcí potřebuješ:
- 110 g čokolády 70%
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- špetku soli
- 1 hrnek smetany
- 4 žloutky
- 2 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
V ohnivzdorné misce smíchej kakao, škrob a sůl. Postupně pomalu přidávej smetanu, aby směs byla hladká. Vmíchej žloutky.
Do hrne nalij mléko a vsyp cukr. Pomalu přiveď k varu a míchej, aby se cukr rozpustil. Až se směs začne vařit, přelij asi 3/4 jejího množství do mísy kakaovou směsí. Vše promíchej a vrať zpět do hrnce. Přiveď k varu a vař asi 2 minuty. Během toho pořádně směs míchej, aby se nepřipálila.
Pudink sundej z plotýnky a přidej vanilkový extrakt a čokoládu. Nech ji chvíli trochu rozpustit, asi 1-2 minuty a pořádně promíchej. Nech vychladnout.
Po vychladnutí jej promíchej metličkou, bude jemnější a více nadýchaný. Teprve potom rozděl do misek a podávej.