Dýňovo-kávový chlebíček


Vím, že se to sem dávám trochu po sezóně dýní. Stále se ale dají na pár místech koupit, případně ji máte možná uskladněnou doma. V tom případě doporučuji vyrobit dýňové pyré.
Moje první použití vlastnoručně vyrobeného dýňového pyré. Dýně chlebíček obarvila a po upečení je krásně vláčný. Chuti dominuje přidané koření, které se na toto období krásně hodí.
Recept je z blogu Pastry Affair.

Na chlebíček potřebujete:
  • 150 g třtinového cukru
  • 245 g dýňového pyré
  • 118 ml oleje
  • 59 ml mléka
  • 3 vejce
  • 188 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky sody
  • 1 lžíce kávy (mleté nebo rozpustné)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte formu na chlebíček a vyložte pečícím papírem. Chlebíček se Vám bude lépe vytahovat z formy.
Ve velké míse smíchejte cukr, dýni, olej, mléko a vejce. V menší míse promíchejte mouku, kávu, koření a sůl. Do tekuté směsi přidejte sypkou a promíchejte. Vylijte do formy.

Na posypku:
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kávy (mleté nebo rozpustné)
  • 1/2 lžičky skořice
V malé misce vše promíchejte a směsí posypte těsto.
Pečte 50 - 60 minut, dokud zapíchnutou špejli nevytáhnete čistou.
Nechte chvíli vychladnout a vyjměte chlebíček z formy. Podávejte vlažný nebo studený.

Mangiare squisito...

5.1.13