Jogurtovo-jahodová zmrzlina s pečenými jahodami


Na tuhle zmrzlinu se chystám od doby, kdy jsme dostali zmrzlinovač k Vánocům. Jen do této doby jsem neviděla jahody za nějakou normální cenu. Teď mají jahody na každém rohu, tak jsem se pustila do této zmrzliny. Je opět z jogurtu, pořád si říkám, že musím vyzkoušet i zmrzlinu z mléka a vajec. Je mi ale líto tolika vajíček a hlavně nemám uplatnění pro takové množství bílků. Až na nějaké přijdu, určitě se do ní pustím.
Jahody jsou obalené v balzamikovém octu a cukru a opečené. Nevěřila bych, že z této neobvyklé směsi bude taková dobrota. Určitě to stojí za vyzkoušení. Díky pečení přijdou jahody o většinu vody v sobě a stane se z ní výborný syrup, který při mrazení nenaruší strukturu zmrzliny kousky ledu.
Převzato a upraveno z blogu Pastry Affair.

Na pečené jahody potřebujete:
  • 250 g jahod, očištěných a nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci balzamikového octa
Předehřejte troubu na 190°C.
Smíchejte jahody, cukr a ocet, aby jahody byly pěkně obalené. Pečte v troubě 20-25 minut. Pozor aby se šťáva nezačala pálit. Směs přelijte do misky, nechte vychladnout a potom ještě vychlaďte v ledničce.

Na zmrzlinu potřebujete:
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 lžičky vanilkového extraktu
Vše smíchejte a nechte chvíli stát, aby se cukru rozpustil. Přelijte do zmrzlinovače a postupujte dle údajů od výrobce. Když je zmrzlina již z části ztuhlá, přijdete do ní jahody i se šťávou. Zmrzlinu přendejte do uzavíratelné misky a nechte v mrazáku ztuhnout.

Mangiare squisito...

9.5.13