Hruškovo-rebarborový crumble


Konečně jsem se rozhoupala k použití rebarbory v kuchyni. Protože krambl jsem pekla naposledy někdy na podzim, byla volba jasná. Spousta ovoce se sladkou drobenkou totiž nemá chybu. Sladká hruška s kořením a nakyslou rebarboru je doplněná drobenkou s oříšky, která celé jídlo podtrhuje.
Inspirováno časopisem Apetit 04/13 a upraveno dle mého vkusu.

Pro 4 osoby potřebujete:
  • 25 g másla
  • 3 hrušky, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na větší kousky
  • 300 g rebarbory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte hrušky, rebarboru, cukr, skořici a hřebíček. Zahřívejte na mírném ohni 10 minut. Směs přesuňte do zapékací misky a odložte.

Na drobenku potřebujete:
  • 50 g opražených lískových oříšků 
  • 50 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 50 g celozrnné mouky
  • 35 g ovesných vloček
  • 3/4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 50 g třtinového cukru
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Všechny suroviny na drobenku rozmixujte do konzistence připomínající strouhanku. Pokud nemáte mixér, nastrouhejte/rozdrťte oříšky a směs zpracujte rukama. Drobenkou posypte hruskovorebarborovou směs a pečte 30 minut. Podávejte se zmrzlinou, šlehačkou nebo jen tak.

Mangiare squisito...

14.5.13