Panna cotta s kávovou omáčkou


Od prvního ochutnání mě tento dezert uchvátil. Úžasná jemně smetanová chuť. To jsem ještě netušila, že příprava je tak jednoduchá. Stačí pár věcí a dokážete tento zázrak vykouzlit doma. Nejhorší na celém procesu je opět čekání, až se dobrota vychladí.
Do teď jsem neměla téměř žádné zkušenosti s používáním želatiny, ale příprava je opravdu velmi jednoduchá.
Uvedený recept je jedna z variací panna cotty. Ve většině receptů se používá plátková želatina a já Vám chci ukázat, že to jde i jinak.

Na 4 panna cotty potřebujete:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 40 g hnědého cukru
  • 2 lžičky jemně mleté želatiny (vyrábí Dr. Oetker)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo semínka z půlky vanilkového lusku
  • 180 ml espressa nebo jiné silné kávy
  • 60g cukru 
Ve dvou lžících vody rozmícháme dvě lžičky jemně mleté želatiny a necháme 5 minut stát, aby se želatina nasákla. Smetanu, hnědý cukr a vanilkový extrakt za občasného míchání přivedeme k varu. Čtyři formičky o obsahu 125 ml vymažeme trochou oleje. Do svařené smetany přidáme želatinu, rozmícháme a vaříme 1 - 2 minuty, aby se rozpustila. Nalijeme do formiček, počkáme až směs trochu vychladne a dáme do ledničky na 4 - 6 hodin.
Na omáčku na mírném ohni zahřejeme kávu a přidáme cukr. Mícháme dokud se cukr úplně nerozpustí. Potom zvýšíme teplotu a vaříme 6 - 8 minut. Omáčka se zredukuje. Přelijeme do nádobky, kde necháme trochu vychladnout a dáme také vychladit do ledničky.
Pokud budete panna cottu v ledničce kontrolovat, nelekejte se, že to ze začátku vypadá, že vůbec netuhne. Tuhne pomalu a proto je lepší nechat ji tam co nejdéle.
Když je ztuhlá, začíná proces vyklápění. Nejjednodušší je okraje nožem oddělit od formičky a tu ponořit na chvíli do horké vody. Pozor aby Vám voda nenatekla dovnitř. Formičku osušte a panna cottu vyklopte. Samozřejmě se dá panna cotta jíst i přímo z formičky. V takovém případě bych ji servírovala ve skleničkách.

Mangiare squisito...

29.7.12