Švestkový koláč ze zkaramelizovaného másla


Velmi ráda peču a měla jsem šílenou chuť na nějaký koláč. Jelikož jsem viděla v obchodě švestky, rozhodla jsem se upéct koláč z nich. Hledala jsem ale nějaký netradiční. Našla jsem ho v blogu Joy the Baker a na první pohled se do něj zamilovala. V receptu je totiž použitý karamel ze slaného másla, který mi naprosto učaroval. Můj plán měl ale pár háčků.
Jedním z nich byl jiný měrný systém, jelikož slečna, která blog píše, je z Ameriky. Vše tam odměřují na hrnky a jak má člověk vědět, jak je takový jejich hrnek velký. Dále píše o tyčce másla, rozměr pečící formy je v divných jednotkách, stejně jako stupně nahřátí trouby. Vše jsem ale vypátrala a přeložila do srozumitelné podoby.
Posledním problémem byl jiný rozměr formy, ale i s tím jsem si poradila. Abych Vám ulehčila práci, předkládám Vám recept tak, abyste ho mohli vyzkoušet doma i Vy.

Na jeden koláč o průměru 29 cm potřebujete:
  • 160 g másla
  • 250 g krystalového cukru + 2 polévkové lžíce (na posypání během pečení)
  • 180 g mouky
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 250 ml mléka
  • 7 švestek rozpůlených bez pecek a rozkrájených na třetiny
Troubu rozehřejte na 175 stupňů. Nejdříve se pustíme do přípravy másla. Na středním ohni rozpusťte máslo a osolte ho. Občas zamíchejte a bedlivě sledujte až začne hnědnout a získá vůni karamelu a oříšků. Pánev sundejte z ohně a máslo přelijte do misky. Nechte trochu vychladnout. Dvěma lžícemi tohoto másla vymažte formu na koláč.
V míse smíchejte cukr, mouku, prášek do pečiva a sůl. Přilijte mléko a promíchejte. Nakonec přidejte zkaramelizované máslo a v těstě ho rozmíchejte metlou, ale ne robotem, pěkně ručně, abyste těsto nepřešlehali.
Nalijte do formy, poklaďte švestkami a dejte do trouby péct na 35 minut. Potom koláč vytáhněte a posypte ho dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vraťte zpět do trouby a dopékejte 10 - 15 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené a nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Dle receptu je koláč nejlepší ohřátý s vanilkovou zmrzlinou. Mohu Vás ubezpečit, že je báječný i bez ní. Do zkaramelizovaného slaného másla jsem se naprosto zamilovala. V těstě je naprosto úžasné a co provede s okrajem koláče se nedá ani popsat. Kupodivu slaná chuť zmizí a v chuti koláče se neprojeví.
Mangiare squisito...



1.8.12