Cheesecake



Díky návštěvě Apetit pikniku a ochutnání cheesecake od Petra Semeckého, jsem i já zatoužila naučit se tento skvělý dezert. Své přátele jsem na něj nalákala pomocí live fotodokumentace na FB a nyní mi nezbývá, než uvést zde recept. Recept není přímo můj, vyprosila jsem si od výše uvedeného autora. Snad mi promine, že ho uvádím na svém blogu také.

Před samotnou výrobou cheesecake, byste se měli rozhodnout, jak ho budete péct. Jsou tři možnosti:
  1. normálně v troubě - Hrozí popraskání a vysušení náplně.
  2. ve vodní lázni - Obalíte spodní část dortové formy alobalem a v troubě ji umístíte na plech s vodou. Může dojít k rozmočení v případně špatného utěsnění alobalu.
  3. v páře - Plech s vodou umístíte pod mřížku, na které je položena dortová forma. Tento způsob jsem použila já.
Suroviny jsou dostupné pro každého, protože jsou ke koupení v normálním obchodě. V receptu uvádím příklad, kde jsem je koupila já.
Jednou ze surovin v receptu je vanilkový extrakt. Jsou to naložené vanilkové lusky ve vodce. Můžete ho koupit hotový v Marks&Spencer na cca 140,- Kč, případně dle receptu doma vyrobit. Lusky musí být naložené alespoň jeden měsíc před prvním použitím.

Na 1 Cheesecake potřebujete:
  • 1 balení čokoládových sušenek Disko případně 2 balení sušenek Oreo (160g)
  • 70g změklého másla na menší kostičky
  • 500g Ricotty (lze ji koupit v Albertu)
  • 250g Philadephie bez příchutí (také Albert)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 180g cukru krupice
  • 3-4 vejce (já dala raději ty 4)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (Marks&Spencer)
  • jahody
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V kuchyňském robotu si připravte korpus rozdrcením celých sušenek a přimíchaním změklého másla. Měla by vzniknout celistvá hmota. Dno dortové formy (26 cm) vyložte papírem na pečení. Na něj rozprostřete sušenkovou směs pomocí kávové lžičky a dejte korpus péct do vyhřáté trouby na 5 minut. Po pěti minutách ho vytáhněte a nechce vychladnout, aby ztvrdnul.

Vezměte si velkou mísu, aby se Vám náplň dobře míchala. Na pořadí přidávaných ingrediencí přiliš nezáleží. Já začala nejprve promícháním sýrů, potom jsem přidala sypké ingredience a nakonec vejce a extrakt. Náplň nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozprostřete. Asi 3x bouchněte dnem formy o stůl, abyste dostali pryč vzduchové bubliny.

Vlože do trouby vyhřáté stále na 180 stupňů a pečte výše vybraným způsobem 15 - 20 minut. Po této době stáhněte na 120 stupňů a pečte další hodinu. Zkontrolujte upečení. Okraje musí být pevné a střed by se měl trochu klepat. Pokud se to klepe celé, přidejte dalších 15 - 30 minut (mně stačilo 20).

Po vytáhnutí z trouby začíná zkouška Vaší vůle. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a potom ho dejte chladit do ledničky minimálně na 8 hodin, nejlépe však přes noc. Sama jsem se přesvědčila, že počkat si se vyplatí, korpus je potom krásně vláčný a náplň ztuhlá akorát.

Dobrou chuť!

7.7.12