Farmářský & Guacamole Burger



Prague Burgerfest se pomalu, ale jistě blíží, a proto není od věci se s Vámi podělit o další recept na pořádný burger. A proto že se jedná o první post "manžela", nadělím Vám recepty rovnou dva. Farmářský Burger a Guacamole Burger.

Farmářský Burger není zase tak neznámý, můžete ovšem narazit na různé varianty. V základu se ale prakticky vždy setkáte se slaninou a vejcem. Já jsem pro Vás připravil kombinaci hovězího masa, slaniny, vejce a divoké rukoly. Z důvodu už tak těžkého jídla, kterým burgery bezesporu jsou, jsem do této varianty nepřidával sýr.
U hovězího masa bych se pozastavil na několik málo vět. O standardní "mleté" ze supermarketů tu nestojíme. Mnohem lepší je sáhnout po kusu hovězího dle své preference a semlít si či rozsekat na jemno svůj poctivý kus masa doma. V případě, že přeci jenom holdujete polotovarům z různého důvodu doporučuji opět M&S, kde mají přímo na burgery několik druhů balení, kde je mnohem vyšší kvalita a obsah masa.
Co stojí za zmínku je divoká rukola, která je oproti běžné více ostřejší. S kombinací pepře u hovězího masa má náš burger dostatečný říz. A jako poslední složka je kečup. Osobně mám rád klasický sladký kečup z M&S, který se honosí vysokým podílem rajčat. Jakkoliv rajčata samotná nemusím ani pohledem... :)

Na "Farmáře" budete potřebovat:

  • Pečivo na burger 
  • Hovězí maso, 150-200g 
  • Slaninu, 2 plátky 
  • Vejce 
  • Divoká rukola 
  • Kečup 
  • Mletý pepř
Hovězí maso o pokojové teplotě vytvarujeme do placky či karbanátku chcete-li. Silně opepříme. Můžete opepřit pouze boční strany způsobem, kdy posypete pracovní desku kořením a maso ve vrstvě pepře obalíte. Zprudka opečeme maso na rozpálené pánvi minutku z každé strany. Vyndáme z pánve a necháme odpočinout.
Mezitím si osmažíme na pánvi slaninu, kterou poté necháme osušit pod papírovou utěrkou. Poté si na čisté pánvi uděláme vajíčko. Jedná se o standardní volské oko s tím, že v polovině propíchneme žloutek tak, aby nám zůstal na bílku. Toto bude mít za následek, že nám vajíčko nepraskne v momentě co se poprvé zakousneme do našeho burgeru. Pečivo dle Vašich preferencí můžete nechat rozpéct. Na základnu poté naneseme vrstvu kečupu a divoké rukoly do které následně položíme hovězí maso. Na maso přikládáme slaninu a volské oko. Hotovo.


Nyní přejdeme na náš Guacamole Burger. Burger s guacamole není tak často k vidění, ale v předních restauracích s burgery ho pravděpodobně najdete, povětšinou v mexickém stylu s chili papričkami. Naše varianta chili sice nemá, ale pro fanoušky ostrých jídel je zde možnost si tento burger přiostřit.
Základem je opět kvalitní hovězí maso, dostatečně opepřené. Následují velmi úzká kolečka červené cibule coby podloží. Sýr čedar, červená paprika Ramiro a v neposlední řadě guacamole z vyzrálého avokáda.
Paprika Ramiro je často v podobě sladké červené papriky. Důvodem proč jsem vybral právě tento druh je jednak sladkost, která naruší pikantnost tohoto burgeru a tvar, který umožňuje přidat více "koleček" na vrstvu díky svému užšímu leč delšímu (až 20 cm) tvaru. Příprava guacamole je velmi jednoduchá viz recept zde na blogu. Do guacamole můžete přidat tabasco dle svých chuťových pohárků. :)

Na Guacamole Burger budete potřebovat:
  • Pečivo na burger
  • Hovězí maso, 150-200 g
  • Červenou cibuli
  • Sýr čedar
  • Červená paprika, např. druh Ramiro
  • Guacamole
Postup je velmi podobný předcházejícímu receptu. Osmahnuté hovězí maso necháme znovu odpočinout. Na spodní část pečiva připravíme lůžko z koleček červené cibule. Přidáme plátek sýra cheddar, na který položíme hovězí maso. Na maso naneseme guacamole a následně kolečka červené papriky. Přiklopíme a můžeme podávat.

Nebojte se burger pořádně zmáčknout. A zapomeňte na příbor, burger se jí vždy rukama. :)

Mangiare squisito...

30.9.13