Foodparade 2013

Tento víkend 7.9.-8.9.2013 probíhá Foodparade v zahradách Trojského zámečku. Upřímně na podobné davové akce moc nejsem. Nebaví mne probírat se zástupy lidí a čekat desítky minut frontu na jídlo. Letos jsem ale získala lístky a tak jsem směle s manželem a přáteli vyrazila. Ve skrytu duše jsem se utěšovala, že všichni ti lidé co čekají s námi na autobus, přeci nejdou všichni na stejnou akci jako my. Pravdu jsem měla částečně.

Pořadatelé vybrali velmi dobré a krásné místo. Všude je spousta zeleně, stromů, krásně upravené zahrady. S jídlem se můžete postavit k jednomu ze stolečků, když budete mít štěstí, najdete i prázdnou lavici. Případně si s sebou vezměte deku a udělejte si piknik ve stínu. Ochutnat můžete burgery, kachní maso, sushi, dorty, makronky, limonády, kávu, bonbóny, čokoládu a spoustu dalších.



Za zmínku stojí i stánek Hmyz na talíři, kde se můžete zúčastnit přednášky a během ní i ochutnat nějaký hmyz. Musím se přiznat, že přednášky jsem se neúčastnila. Jednak na ní bylo poměrně dost lidí a hmyz nemám ráda ani živý, natož abych ho jedla.

Na festivalu se používá speciální platidlo, Chef. Jeden chef je 10 Kč a prvních 20 chefů dostanete ke každé vstupence.

Nyní se můžeme blíže podívat, co všechno jsem ochutnala.

Hned první stánek, u které ho nakupovala, patřil pod Britské velvyslanectví, které je zároveň jedním z partnerů Foodparade. Doslova mi učaroval jahodovo karamelový cheesecake servírovaný v květináčku. Na první pohled jsem měla dojem, že si kupuji hlínu s jahodou a pár lístky máty. Veškerý poklad tohoto jídla byl ale schovaný právě pod "hlínou". Úžasný karamelový krém s jahodovým pyré neměl chybu. Určitě něco podobného vyzkouším.



Další zastávkou byl stánek restaurace Oblaca, kterou můžete najít v Žižkovské věži. Z jejich menu mne zaujaly domácí gnocchi se smetanovou pěnou a černým lanýžem. Gnocchi si dávám v restaurací velmi málo, protože je většinou dělají z polotovarů. Tyhle jdou ale úplně jiná liga. Těsto bylo lehké a pěna s lanýžem byla božská. Ano, tohle si doma asi opravdu nezkusím :-)

Molekulární kuchyni jsem zatím neměla možnost vyzkoušet. Bylo tedy jasné, že když je tu stánek s názvem Molekulární catering, určitě si něco vyberu. Jak jsem psala už jinde, velmi jsem si oblíbila spojení slané chuti se sladkou. Parmská šunka s kaviárem z medového melounu byla jasná volba. Chuť byla výborná, jen jsem si nějak nemohla zvyknout, že meloun mám na talíři v podobě malých kuliček. Když se od toho oprostíte, máte vyhráno.



Po shlédnutí seznamu účastníků jsem se rozhodla zastavit také u stánku Cukrárny Saint Tropez. U nich jsem ochutnala řez z listového těsta s domácí malinovou marmeládou a navrchu s karamelem a mandlemi. Bylo to na můj vkus poměrně sladké ale jinak výborné.



Stánek, u kterého jsme ochutnali téměř vše a byl mi nejsympatičtější, patří Kavárně Muzeum, která se nachází v Nové budově Národního muzea. U stánku je moc milý personál, který se stále usmívá a zve na ochutnávky. Jako první mě zaujala studená okurková polévka s čerstvou mátou, česnekem a kapkou olivového oleje. To bylo přesně to, co jsem v horkém počasí potřebovala. Polévka byla lahodná a krásně osvěžila, stejně jako domácí zázvorová limonáda, která měla pěkný říz :-)

Kavárna se vyznačuje výbornou kávou z pražírny Doubleshot, která má i vlastní stánek opodál, a také úžasnými chlebíčky na domácím chlebu. Ochutnali jsme s čerstvými ředkvičkami a s pomazánkou z pečených papriček. Oboje bylo delikátní. Vše jsme završili tvarohovým krémem s lesním ovocem, který byl snědený dřív, než jsem ho stihla vyfotit.



Příští rok na tuto akci určitě opět zavítám. Jelikož bylo nutné si zakoupit vstupenku, nebyl areál tak přecpaný, jako když se jedná o akci bez vstupného. Rozhodně se tedy nebojte front. Nedá se říci, že tam žádné nejsou, ale jsou zanedbatelné.

7.9.13