Cheesecake brownie


Tento dort jsem pekla pro svého manžela k narozeninám. Nepotrpí si moc na dorty se silnou vrstvou korpusu. Napadlo mě, že cheesecake i brownie miluje. Co tedy zkusit tyto dvě dobroty spojit do jedné? Výsledek stojí rozhodně za to. Troufám si říci, že mi chutná ještě více než klasický cheesecake. Spojení hutného čokoládového korpusu s jemnou vrstvou Philadelphie je dokonalá. Jelikož se peče postupně první a druhá vrstva, zabere příprava trochu více času. Snaha se ale zúročí v chuti.

Na brownie o průměru 26 cm potřebujete:
  • 113 g másla pokojové teploty
  • 113 g tmavé čokolády s obsahem kakaa alespoň 70%
  • 200 g tmavého cukru, použila jsem Dark Muscovado
  • 2 vejce
  • 60 ml mléka
  • 120 g hladké mouky
Předehřejte troubu na 175 °C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem.
Na vodní lázní při nízké teplotě rozehřejte máslo a čokoládu. Míchejte, aby se směs spojila. Sundejte z plotýnky a vmíchejte tmavý cukr. Nechte vychladnout 5 minut a během toho směs míchejte.
Přidejte mléko a vejce a prošlehejte metlou. Přisypte mouku a řádně promíchejte. Těsto vylijte do dortové formy a v případě potřeby řádně rozprostřete stěrkou. Pečte 25 minut.
Po uplynutí doby vyndejte brownie z trouby a pusťte se do druhé vrstvy.

Na vrstvu cheesecake potřebujete:
  • 4 balení Philadelphie (á 125g)
  • 140 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 120 ml řeckého jogurtu
  • 3/4 hrnku marmelády (použila jsem třešňovou s vanilkou)
  • Troubu stáhněte na 160 °C.
Částí marmelády potřete brownie. Stačí slabá vrstva.
Všechny suroviny smíchejte dohromady, aby vznikl hladký krém. Nalijte ho na brownie a povrch uhlaďte stěrkou. Lžičkou nakapejte zbytek marmelády do vrstvy cheesecake a různě roztahejte párátkem. Vzniknou Vám takové stříkance. Pečte 50 - 55 minut, aby byl prostředek téměř upečený. Nožem opatrně oddělte okraje dortu od formy. Nechte zchladnou. Vložte do ledničky na 4 hodiny nebo přes noc. Celý dort se krásně zpevní a bude se lépe krájet.

Mangiare squisito...

28.9.13