Špenátové pesto


První pesto jsem zkoušela před necelým rokem. Padla na něj celá rostlina bazalky, kterou jsem doma pěstovala a hrdě jsem si domů přinesla hmoždíř. Nevím čím to bylo, ale klasickou konzistenci na jakou jsem zvyklá u kupovaného to rozhodně nemělo a málem jsem na tom nechala ruce. Prozatím jsem hmoždíř odložila a pesto dělám pomocí tyčového mixéru.
Chtěla jsem ochutnat jiné pesto než klasické bazalkové. Špěnát miluji a tak jsem ho udělala z něj. Chuťově je jemnější než bazalkové a jsou v něm více cítit použité ořechy.

Na hrnek a půl pesta potřebujete:
  • 2 hrnky listového špenátu, omytého a spařeného
  • 1/4 hrnku piniových oříšků
  • 1/2 hrnku pekanových ořechů
  • 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Všechny suroviny kromě oleje vložte do mixéru a mixujte, postupně přilévejte olej. Pokud máte raději hrubší konzistenci, použijte hmoždíř.
Využijete ho do těstovin, nebo třeba na opečený chleba. Pesto můžete i zamrazit do tvořítek na led a kdykoli použít.

Mangiare squisito...

12.9.13