Cuketové muffiny


Ano, i mě dostihl předvánoční shon v práci, kdy vše musí být hotové nejlépe ještě před Vánoci a člověk se zastaví jen o víkendu. To je ale na řade pečení cukroví, vánoční úklid, případně pečování o nemocnou drahou polovičku. Tímto se omlouvám, že sem píši až po delší době.
Cuketové moučníky mám ráda již od dětství, kdy babička pekla cuketovou buchtu. Když se někomu zmíním o přidávání cukety do sladkého těsta, většinou ohrnuje nos, jako můj přítel. Díky různým chutím, jako je třeba skořice a čokoláda, ale cuketa není v moučníku cítit a zůstane jen vláčné těsto. V tomto receptu je skořice i čokoláda a musím uznat, že je to výborné spojení chutí. Přiznám se, že jsem neodolala a ještě teplé jsem je ochutnala. Jsou úžasné a jako všechny muffiny i rychlé.
Inspirováno blogem Pastry Affair.

Na 12 muffinů potřebujete:
  • 2 vejce
  • 120 ml oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 180 g strouhané cukety
  • 120 g celozrnné mouky
  • 63 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 90 g čokolády na vaření, nakrájené na malé kostičky
Předehřejte troubu na 180 °C.
Ve větší míse promíchejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte cuketu a opět promíchejte. V menší misce řádně promíchejte mouky, sůl, prášek, sodu a koření. Sypkou směs přidejte do velké mísy a zamíchejte. Přisypte čokoládu a řádně smíchejte, aby vzniklo tekuté těsto. Naplňte plech s formičkami na muffiny do cca 2/3 až 3/4 a dejte péct na 20 minut. Nechte vychladnout (pokud to vydržíte) a hurá na ně :-)
Mangiare squisito...

8.12.12