Vinné cukroví


Druhé cukroví, které jsem se rozhodla upéct podle receptu babičky je vinné cukroví. Tušíte správně, do těsta přijde víno. Díky němu je cukroví jemně nadýchané a krásně se rozpouští na jazyku. Rohlíčky a vinné cukroví patřilo v dětství k mým nejoblíbenějším druhům a mám je spojené s Vánoci, jinak to prostě není ono.
Těsto se krásně zpracovává a i po vyjmutí z ledničky se s ním výborně pracuje, jelikož je vláčné a nikoliv tuhé.

Na cca 5 plechů potřebujte:

  • 250 g hladké mouky
  • 240 g másla (opět Hera)
  • 1 žloutek
  • 5 lžic vína
  • vanilkový cukr na obalení
Z ingrediencí vypracujte měkké těsto a nechte ho 2 hodiny odpočinout v lednici zabalené v potravinářské fólii.
Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na půl. Jednu půlku nechte venku a druhou zatím uložte zpět do lednice. Na vále vysypaném moukou vyválejte těsto na tloušťku 3 mm. Vykrajujte menší tvary. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem do světle žluté barvy. Nechte chvilku vychladnout a ještě teplé obalte ve vanilkovém cukru. Dávejte pozor, těsto je poměrně křehké.

Mangiare squisito...


15.12.12