Vanilkové rohlíčky


Již několik let po sobě si slibuji, že zrovna ten daný rok určitě upeču alespoň pár druhů cukroví. Až do letošního roku mi to vždy z nějakého důvodu nevyšlo. Tentokrát jsem se pevně rozhodla a zavčasu sehnala recept na cukroví, které dělala babička. Vybrala jsem si tu nejlepší dobu na pečení cukroví, protože v průběhu začal venku padat sníh...
Jedním ze dvou druhů, které jsem si vyžádala jsou vanilkové rohlíčky. Řekla bych, že je to něco jako svíčková, každý má svůj recept, na který je zvyklý, a ten je samozřejmě ten nejlepší. Pokud někdo rohlíčky nedělá a letos se je rozhodl upéct, uvádím recept na rohlíčky, které jsou po upečení prakticky hned k jídlu. Není potřeba je nechávat změknout.

Na cca 5 plechů potřebujete:
  • 240 g hladké mouky
  • 160 g másla (použila jsem Heru)
  • 50 g cukru
  • 100 g mandlí nebo ořechů (použila jsem vlašské)
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr na obalení
V míse vypracujte ze surovin těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte chvíli odpočinout v ledničce. Pokud ho tam necháte několik hodin, nic se nestane, jen těsto bude trochu tužší a bude třeba ho promnout v ruce. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na části a vyválejte tenké tyčinky a zatočte z nich rohlíčky. Pečte to světle žluta. Vytáhněte z trouby a nechte chvilku zchladnout. Ještě teplé je obalujte ve vanilkovém cukru.
Vanilkový cukr si dělám domácí. Stačí k tomu moučkový cukr a prázdný vanilkový lusk. Do uzavíratelné nádoby nasypte část cukru, zapíchejte do něj lusk nakrájený asi na 3 cm kousky a zasypte zbytkem cukru. Jednou za čas otevřete a promíchejte lžící.

Mangiare squisito...

9.12.12