Hovězí maso s houbami


Jelikož posledních pár receptů bylo sladkých, chce to nějakou změnu. Pečení mě moc baví, ale ne jen ze sladkého je člověk živ. I když já celkem často ano. Na omáčky si moc nepotrpím, zvládám jen španělské ptáčky a segedínský guláš. Tento recept se zdál celkem jednoduchý, tak jsem se rozhodla ho vyzkoušet. Většina vaření se děje bez mého přičinění a tím je mi tento recept sympatický.
(Doporučuji pozorně hlídat maso během dušení, které trvá cca 2 hodiny, aby se Vám nepřipálilo jako mně. I tak ale bylo výborné.) Nyní již vím, že pokud potřebuji maso dusit delší dobu, je k tomu pro mě ideální trouba. Můj hrnec není příliš silný a tak se v něm věci při delším zahřívání občas připalují. Kdo s tím nemá problém, může dusit maso normálně na plotýnce. Po dvou hodinách dušení se maso téměř rozpadá a omáčka má úžasnou chuť hovězího masa a hub.

Na 4 porce potřebujete:
  • 4 plátky hovězího masa (zadní nebo roštěnky) celkem asi 500 g
  • sůl a pepř
  • 15 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 10 g sušených hub, namočených
  • 70 ml smetany ke šlehání
Okraje plátků na pár místech nasekněte špičkou nože, aby se nekroutily, osolte, opepřete a poprašte moukou.
Předehřejte si troubu na 180°C. V hrnci rozpusťte půlku másla a zprudka maso opečte, dejte hrnec stranou. Na zbytku másla zpěňte cibulku a přidejte k masu. Maso zalijte vývarem tak, aby nebylo potopené. Přiklopte a duste asi 2 hodiny v troubě. V případě potřeby podlévejte zbylým vývarem.. 20 minut před koncem dušení přidejte houby.
Měkké maso přendejte do kastrůlku a přikryjte pokličkou. Do šťávy vmíchejte smetanu, 5 minut povařte a nalijte na maso. Podávejte např. s rýží. Pokud máte radši více omáčky, vlijte do šťávy před přidáním smetany zbytek vývaru.

Mangiare squisito...

31.10.12