Polévka z pečeného batátu s avokádem







Oldo, 
podzim je pro mě období polévek a všemožných dobrot, na které v létě nemáme díky teplu chuť. Delší dobu tu žádná polévka nebyla a tak jsem se rozhodla zkombinovat dvě naše oblíbené suroviny. Ty miluješ batáty a já zase avokádo, které bych mohla jíst pořád. Avokádo jsem v teplém jídle zatím nepoužila, ale myslím, že bude zajímavou náhražkou za třeba obligátní krutony. :-) Navíc je polévka rychlá na přípravu, žádné dlouhé vaření.

Na 2 porce potřebuješ:
  • 1 velký batát (ten můj vážil skoro kilo)
  • olej na potření
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany 12%
  • sůl a pepř
  • avokádo
Předehřej troubu na 200 °C a plech vylož pečícím papírem.
Batát omyj, propíchej na několika místech nožem a potři olejem. Peč asi 45 minut. Upečený batát bude mít tmavší slupku a z děr po noži bude vytékat šťáva. Nech trochu vychladnout a opatrně oloupej. Díky opečení by to mělo jít skoro samo.
Oloupaný batát nakrájej na kousky a vlož do horkého vývaru. Rozmixuj ponorným mixérem a dochuť solí a pepřem. Podávej s posypané nakrájeným avokádem, můžeš doplnit i lžičkou ricotty.




27.9.14