Krůtí maso v hummusu s dipem z ricotty





Oldo,
nedávno jsi měl narozeniny a tak jsi dostal plnou tašku různých dobrot. Poprvé mezi nimi byl i hummus. Již delší dobu jsem nad ním uvažovala, ale nikdy neměla dost odvahy na to, ho doma zkusit. Co když nám nebude chutnat a budu to muset celé vyhodit? Dárek byl skvělá příležitost k jeho ochutnání a také k zauvažováním nad jeho použitím. Vezmu to ale hezky od začátku.
Hummus je kaše nebo dip z uvařené a rozmačkané cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citrónové šťávy, soli a česneku. Nejčastěji se využívá ve vegetariánské a veganské kuchyni jako zdroj proteinů.
Neuvádím na něj recept, protože v jídle je použit koupený, který jsem chtěla zužitkovat. Na domácí hummus snad také jednou dojde. :-)

Na 4 porce potřebuješ:
  • 4 plátky krůtích prsou (á 200g)
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • 4-6 lžic hummusu
  • 4 lžíce ricotty
  • 8 lístků bazalky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
Troubu předehřej na 210°C. Plech vylož pečícím papírem nebo silikonovou podložkou.
Plátky masa si dej na plech, osol a opepři. Na každý plátek rozetři cca lžíci hummusu, aby bylo maso zakryté. Dej péct do trouby asi na 25-30 minut.
Mezitím si připrav dip smícháním ricotty s trochou soli, pepře, nasekanými lístky bazalky a parmazánem.
Po opečení nech maso chvíli odpočinout a podávej s dipem. Jako přílohu můžeš použít pečenou zeleninu, nebo třeba brambůrky ve slupce. Dle chuti můžeš ještě pokapat maso trochou citrónové šťávy.

Rada: Maso je po upečení krásně šťavnaté díky zakrytí hummusem. Někomu se kombinace chutí hummus a dipu může zdát zběšilá, ale mně přišla výborná. :-)

9.9.14