Tarte Tatin





Oldo,
mám spoustu receptů, které bych chtěla vyzkoušet a kolikrát nevím, který vybrat dřív. Na tenhle se chystám již delší dobu a prostě jsem se rozhodla, že svůj strach z přípravy karamelu jednou musím překonat. :-) Párkrát jsem se o něj v minulosti pokoušela a výsledek nestál za nic. Teď jsem ale zkušenější, tak by se to mohlo povést. :-)
Tento koláč zná zřejmě většina lidí. Údajně vznikl na začátku 20. století v hotel-restaurantu sester Caroline a Stephanie Tatinových. Kvůli chybě v kuchyni putoval koláč do trouby bez těsta. Dámy to vyřešily bleskově tím, že přiklopily těsto na koláč svrchu. Jiná verze uvádí, že koláč je specialitou francouzského regionu Centre.
Recept je převzat a trošku upraven z knížky Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka.

Na 1 koláč potřebuješ:
  • 80g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 400g jablek Granny Smith
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g listového těsta
  • 1 žloutek na potření těsta
  • 1 lžíce másla na potření koláče
Jablka oloupej a nech je vcelku 2 až 3 hodiny oschnout, aby si uchovala šťávu. Potom vyřízni jádřince rozkrájej na šestiny.
Během schnutí máslo vyndej z lednice a nech ho změknout při pokojové teplotě. Z vanilkového lusku vyškrábni semínka a utři je s máslem.
Troubu předehřej na 200 °C.
Do nepřilnavé pánve, kterou můžeš dát do trouby vsyp cukr. Na mírném ohni nech zkaramelizovat. Světlý karamel stáhni z ohně. Vmíchej vanilkové máslo a přidej kousky jablek. Na mírném ohni nech dalších 10 minut karamelizovat. Občas promíchej, aby se jablka obalila karamelem.
Listové těsto vyválej na 3 mm, vykroj kolo o trochu větší než je pánev a propíchej vidličkou. Těsto přitiskni na jablka a potři žloutkem.
Peč 25 minut. Po upečení potři těsto máslem a nech 10 minut chladnout. Potom ho opatrně vyklop na talíř a podávej koláč teplý nebo studený. Můžeš je doplnit i kysanou smetanou, šlehačkou a nebo zmrzlinou.



15.10.14