Čokoládové muffiny s perníkovou drobenkou


Oldo,
jelikož se blíží Vánoce, chtěla jsem upéct něco s Vánoční tématikou. Pod pojmem Vánoce se mi vybaví cukroví, vánočka a také perníčky. Cukroví teď ale vídám téměř na všech blozích. Proto jsem chtěla udělat něco trochu jiného.
Poslední dobou mě zaujaly recepty na muffiny s drobenkou. Myslím si, že by mohli být skvělé. Co říkáš na strouhaný perník v drobence, kousky hrušky a těsto plné čokolády? Bude to určitě supr! Vyzkoušej recept níže.

Na drobenku potřebuješ:
  • 75 g strouhaného perníku
  • 25 g hladké mouky
  • 2 lžíce strouhané čokolády
  • 25 g studeného másla
  • 30 g třtinového cukru
Vše promíchej v misce pomocí prstů na drobenku.

Na 12 muffinů potřebuješ:
  • 150 g mléčné čokolády
  • 120 g másla
  • 2 hrušky oloupané a nakrájené na kostičky
  • 175 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 35 g kakaa holandského typu
  • 1 lžičku prášku na pečení
  • 3/4 lžičky sody
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 125 ml podmáslí
  • 2 vejce
Předehřej troubu na 180°C a formu na muffiny vylož papírovými košíčky.
Na pánvi nech lehce zkaramelizovat kousky hrušky a dej je stranou ať vychladnou.
Do hrnce si dej vodu a vsaď do něj misku ze skla nebo nerezu. Dno misky se nesmí dotýkat vody. Plotýnku zapni na střední teplotu a do misky nalámej čokoládu a přidej máslo. Za stálého míchání nech rozpustit. Misku dej stranou, aby směs trochu vystydla.
Ve velké míse promíchej mouku, sůl, prášek na pečení, sodu a kakao. 3 lžice drobenky přidej do sypké směsi. V menší misce prošlehej extrakt, podmáslí a vejce. Tekutou směs přilij do suché a promíchej. Přidej čokoládovou směs a hrušku. Lehce promíchej a rozděl směs do košíčků. Bohatě posyp drobenkou.
Peč 25 minut. Po upečení nech vychladnout.

12.12.13