Biscotti s brusinkami, mandlemi a chai kořením


Oldo,
tentokrát jsem si připravila recept na italské sušenky biscotti. Jmenují se tak proto, že se pečou 2x. Tradičně se namáčejí do vína Vin Santo, ale s čajem nebo horkou čokoládou budou taky výborné. Dost často se také dělají jako jedlý dárek, protože dlouho vydrží a nejsou náročné na skladování. Stačí je skladovat v uzavřené nádobě a vydrží i několik týdnů. Což jak tě znám u nás tak dlouho nevydrží. :-)
Použila jsem do nich mandle a brusinky. Aby byly trochu vánoční, přidala jsem vlastnoručně namíchané Chai koření. Je velmi jednoduché a dá se přidat téměř do čehokoliv. Stačí smíchat 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku mletého hřebíčku, 1 lžičku mletého kardamomu a špetku muškátového oříšku.

Na cca 30 biscotti potřebuješ:
  • 300 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžičku Chai koření
  • 3 vejce
  • 75 g sušených brusinek
  • 75 g loupaných mandlí
Předehřej si troubu na 180°C a plech vylož pečícím papírem.
V míse od robota promíchej mouku, prášek do pečiva, cukr a Chai koření. Mísu vlož do robota, na kterém je nasazený hák na těsto. Začni pomalu mixovat a přidej vejce. Když se těsto začíná dávat dohromady, přidej mandle a rozinky. Až se těsto začne odlepovat od stěn, je hotové. Vyklop ho na pomoučenou plochu. Rozděl na polovinu a z každé udělej válec.
Peč v troubě 20 - 25 minut, až jsou okraje zlaté.
Plech vyndej a nech 10 minut zchladnout.
Nakrájej na plátky o tloušťce 1 cm. Rozlož zpět na pečící papír a dej péct ještě na 10 minut. Vychladlé biscotti skladuj v uzavřené nádobě několik týdnů.

22.12.13