Hrášková polévka se ztraceným vejcem


Výborná jarní polévka, která je rychle hotová. Je zahuštěná rozmixovanou zeleninou bez přidání jíšky. Navíc má úžasnou chuť a barvu. Ředkvičky a ztracené vejce polévku krásně doplňují. Konzistence připomíná spíše kaši, ale mně to takto vyhovuje. Pokud máte radši řidší, přidejte více vody nebo vývaru. Když koukám zpět na své recepty, tak na mě jaro asi opravdu působí, protože většina posledních věcí je zelená :-)
Počet porcí záleží, zda polévku budete podávat jako hlavní chod nebo jako součást více chodů. Recept je převzatý z velikonočního čísla časopisu Apetit a mírně upravený.

Na 2-4 porce potřebujete:
  • 2 lžíce másla
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 400 g mraženého hrášku
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 2-4 vejce
  • 3 ředkvičky, omyté a nakrájené na plátky
Na másle v hrnci zpěňte jarní cibulku. Přidejte brambory a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte asi 15 minut, dokud brambory nebudou měkké. Přisypte hrášek a vařte dalších 15 minut. Polévku stáhněte z plotýnky a rozmixujte ponorným mixérém. Dochuťte solí, pepřem a oreganem a uchovávejte v teple.
V jiném hrnci přiveďte vodu téměř k varu. Neměla by moc bublat, protože jinak se Vám ztracené vejce nepovede a bubliny Vám ho roztrhají. Vodu osolte, přidejte pepř a ocet. Vajíčko si rozklepněte do hrníčku. Lžící udělejte ve vodě vír a vajíčko do něj opatrně pomalu nalijte. Vařte 3 až 4 minuty.
Polévku nalijte do misek nebo talířů, posypte ředkvičkami a do středu umístěte vejce, které nožem opatrně nařízněte. Vejce můžete ještě trochu posypat čerstvě mletým pepřem.

Mangiare squisito...

23.4.13