Guacamole


Avokádo jsem ochutnala poprvé relativně nedávno a hned jsem si ho oblíbila. Má jemnou chuť, kterou buď tak necháte, nebo přidáte něco ostřejšího. Je výborné do salátů a nebo si z něj udělejte dip, který se jmenuje guacamole.
Zřejmě ho znáte, ale pro připomenutí pochází z Mexika, ještě od Aztéků. Používá se v mexické a americké kuchyni jako dip (omáčka k namáčení), k ochucení pokrmů a do salátů. Tradičně se vyrábí rozmačkáním zralého avokáda a přidáním mořské soli. V některých receptech se také přidává rajče, cibule, česnek, limetková šťáva, chilli, jogurt případně tradiční koření.
Tento dip je bez rajčat, protože můj přítel rajčata nejí. Kdo ale chce, klidně si tam jedno nakrájené na drobno může přidat.

Na 1 porci potřebujete:
  • 1 zralé avokádo (měkké bez hnědých skvrn)
  • lžíci limetkové šťávy
  • 1 feferonku, zbavenou semínek a nakrájenou na drobno
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti
Omyté avokádo podélně rozřízněte až k pecce. Kroutivým pohybem v opačných směrech oddělte obě půlky. Pecka vypadne sama a nebo do ní zasekněte hranu nože a pootočte. Měla by Vám zůstat na noži. Lžící vyškrábněte dužinu a vidličkou rozmačkejte. Přidejte šťávu z limetky, feferonku, kysanou smetanu a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Konzistence bude trochu hrubší. Pokud máte rádi hladký krém použijte mixér.

Mangiare squisito...

26.4.13