Bylinkové rizoto


Asi všichni jsme po delší zimě natěšení na teplejší počasí. Abych jaro přivítala hezky lehce, rozhodla jsem se pro rizoto s bazalkou, která je úžasná snad úplně do všeho. Pokud ji nemáte, můžete použít třeba pažitku. Rizoto vypadá chuťově velmi jednoduše a musím uznat, že je opravdu úžasné.

Na 4 porce potřebujete:
  • 1,5 l zeleninového vývaru, vroucího
  • 50 g másla
  • 2 hrsti čerstvých bylin, polovinu jemně nasekanou
  • 50 g parmazánu, polovina jemně nastrouhaná, polovina na hobliny
  • 150 ml bílého vína
  • 1 cibuli, nakrájenou najemno
  • 300 g rýže na rizoto
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce oleje, z toho jednu promíchanou se 2 lžícemi balzamikového octa k podávání
Ve velké pánvi na polovině másla nechte změknout cibuli. (Pozor, nesmí být hnědá) Přidejte rýži a nechte osmahnout. Zalijte vínem a nechte ho vyvařit. Přilijte naběračku vývaru a za stálého míchání nechte vsáknout do rýže. Takto pokračujte dokud nebude rýže téměř měkká. Pánev stáhněte z ohně, vmíchejte olej, bylinky, máslo, sůl a pepř. Zbylé bylinky promíchejte s olejem a balzamikem. Touto směsí a hoblinami parmazánu posypte rizoto a podávejte.

Mangiare squisito...

14.4.13