Twist z kynutého těsta s Nutellou




Oldo,
opět ti chci poděkovat za KitchenAid. Díky němu je vaření a pečení o mnoho jednodušší. Třeba na kynutém těstě udělá všechnu práci za mě a potom už stačí nechat těsto jen vykynout. Jelikož z kynutého nepeču moc často, připravila jsem si ho v tomto receptu.

Potřebuješ:
  • 1/2 lžičky sušeného droždí 
  • 1 hrnek teplé vody 
  • 2 1/2 hrnku hladké mouky 
  • 1 lžičku soli 
  • 1 lžíci cukru 
  • 1/2 hrnku Nutelly 
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Ve 1/4 hrnku teplé vody rozpusť droždí a nech stranou 10 minut.
Do robota dej nástavec hák. V míse promíchej mouku, cukr a sůl. Přidej kvásek a zbytek teplé vody. Míchej v robotu na střední rychlost 7 minut. Těsto vlož do lehce naolejované mísy, přikryj utěrkou a nech kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Trvá to asi hodnu až hodinu a půl podle teploty v místnosti.

Těsto vyklop na plochu posypanou moukou a rozválej na 5 mm. Aby se s Nutellou lépe pracovalo, dej ji rozehřát do mikrovlnky na 30 vteřin. Těsto potři Nutellou a po stranách nech asi 1,5 cm okraj. Těsto zaroluj jako váleček, který přenes na plech vyložený pečícím papírem. Váleček uprostřed podélně rozřízni a jeden konec nech spojený. Obě půlky otoč řezem nahoru a zamotej přes sebe, aby vznikl twist. Přikryj ho potravinářskou fólií a nech 20 minut kynout. Troubu rozehřej na 175°C.

Po 20-ti minutách twist potři rozšlehaným vajíčkem a dej péct na 20 minut do trouby.
Po uplynutí doby zvyš teplotu na 210°C a peč dalších 5 minut. Twist nech před podáváním vychladnout.

Koláč s ricottou a pečenou řepou




Oldo, 
delší dobu jsme nedělala slaný koláč. Co jsem dostala KitchenAid zatím vůbec a proto si myslím, že je třeba to napravit. :-) Chtěla jsem salát lehčí, než klasický se spoustou sýra a smetany. Napadlo mě tedy přidat na koláč ricottu, pečenou řepu a rukolu s ořechy.

Na koláč o průměru 30 cm potřebuješ:
  • 2 menší řepy 
  • 1 lžičku oleje 
  • 3/4 hrnku hladké mouky 
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky 
  • 1 lžičku soli 
  • 1/3 hrnku studené vody 
  • 1/3 hrnku olivového oleje 
  • 1 balení ricotty 
  • 1 lžíci strouhaného parmazánu 
  • čerstvě mletý pepř 
  • 1 lžíci medu 
  • 1 lžíci olivového oleje 
  • 1/4 hrnku vlašských ořechů 
  • 1 hrnek rukoly
Předehřej troubu na 200°C. Řepy potři olejem a zabal do alobalu. Peč 40 minut. Po vychladnutí oloupej a nakrájej na plátky.
Mouky, sůl, vodu a olej promíchej v míse a vypracuj těsto. Rozválej těsto asi na 5 mm a přenes do koláčové formy. Propíchej vidličkou a peč 30 - 35 minut. Nech trochu vychladnout a teplotu v troubě sniž na 175°C.
V misce smíchej ricottu a parmazán a směsí potři korpus těsta. Navrch naskládej plátky řepy, opepři a dej péct na 15 minut. Nech trochu vychladnout.
V misce smíchej olej a med, přidej ořechy a promíchej. Rukolu rozlož na koláč a posyp vlašskými ořechy.

Mrkvový chlebíček s pomerančovou polevou


Oldo,
stále mě baví tě překvapovat zeleninou ukrytou v moučníku. Mrkvový chlebíček je asi nejznámějším takovým moučníkem. Jsem přesvědčená, že ti bude chutnat a zmizí velmi brzy, jako všechno u nás. :-)

Na polevu potřebuješ:
  • 85 g Lučiny 
  • 25 g měkkého másla 
  • 175 g moučkového cukru 
  • kůru z jednoho pomeranče
V misce vše promíchej do hladké směsi a dej vychladit do lednice.

Na 1 chlebíček potřebuješ:
  • 85 g celozrnné mouky 
  • 85 g hladké mouky 
  • 175 g přírodního cukru 
  • 1 lžičku sody 
  • 1 lžičku prášku do pečení 
  • 1 lžičku skořice 
  • 1 lžičku Mixed spices (prodává M&S) 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 125 ml oleje 
  • 2 vejce 
  • 175 g mrkve, oloupané a nastrouhané 
  • 50 g vlašských ořechů, pokrájených 
  • 50 g brusinek a rozinek namočených v rumu 
  • hrst vlašských ořechů na ozdobu
Předehřej troubu na 180°C.
V míse promíchej mouky, cukr, sodu, prášek do pečiva, skořici, mixed spices a sůl. Přimíchej olej a vejce. Nakonec vmíchej mrkev, vlašské ořechy, brusinky a rozinky. Směs nalij do formy na chlebíček a peč 50-60 minut.
Chlebíček nech zcela vychladnout a potom na něj nanes polevu. Navrch posyp ořechy. V ledničce nech polevu zatuhnout.

Paella s chorizem a krevetami


Oldo,
vím, že miluješ moje rizoto. Rychlost s jakou ho sníš a spokojený výraz hovoří za vše. :-) Tentokrát jsem si připravila pro tebe paellu, kterou si myslím oblíbíš stejně jako rizoto. Je jednoduchá a na rozdíl od rizota ji není potřeba tolik hlídat. Rýže se totiž jen dusí spolu s dalšími ingrediencemi.

Na 4 porce potřebuješ:
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 střední cibuli, nakrájenou na jemno 
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky 
  • 400g Choriza, na kousky 
  • 1 červenou papriku, nakrájenou na kostičky 
  • 1 1/2 hrnku rýže na paellu (prodává M&S, nebo můžete použít rýži na rizoto) 
  • špetku šafránu 
  • 4 hrnky vroucího kuřecího vývaru 
  • 280 g oloupaných nevařených krevet (M&S) 
  • 2 lžíce petrželky
Ve velké pánvi rozehřej olej a nech na něm asi 5 minut opékat cibuli a česnek. Přidej kousky Choriza a papriky a dál opékej asi 5 minut. Přisyp rýži a opékej dokud není průhledná. Přidej šafrán, který promneš prsty a zalij asi 3/4 množství vývaru. Nahoru vyskládej krevety a přikryj pokličkou nebo alobalem. Na mírném ohni nech dusit asi 15 minut.
Potom odklop a zkontroluj uvaření rýže a množství vývaru. Pokud je rýže ještě tvrdá a vývar se vyvařil, přilij tam další a opět přiklop. Nech dusit dalších 5 minut. Nakonec posyp petrželkou a promíchej. Podávej s kouskem citrónu nebo limetky.

Makronky se slaným karamelem


Oldo,
tentokrát jsem si připravila opravdovou bombu. Je to jedna z nejtěžších a nejzrádnějších věcí, do kterých se můžeš pustit. Protože je oba milujeme, je načase se je naučit dělat doma, pěkně čerstvé. :-)

Na 90 skořápek potřebuješ:
  • 250 g krupicového cukru 
  • 63 g vody 
  • 95 g bílků (den odstátých v pokojové teplotě) 
  • 250 g moučkového cukru, prosátého 
  • 250 g mandlové mouky, prosáté 
  • 95 g bílků (den odstátých v pokojové teplotě)
V malém hrnci smíchej krupicový cukr s vodou a dej vařit na plotýnku. Do hrnce připni cukrářský teploměr, aby jeho spodní část byla ponořená do cukrové směsi. Do robota si připrav 95 g bílků a připni balónovou metlu. Jak cukrový rozvar dosáhne teploty 110°C, začni pomalu šlehat bílky. Postupně zvyšuj rychlost. Když má rozvar teplotu 117°C nalij ho k bílkům a šlehej do dosažení teploty těla, tedy asi 37°C. Stačí čas od času sáhnout na mísu.

Mezitím v další míse smíchej moučkový cukr, mandlovou mouku a nevyšlehané bílky. Do této směsi potom zapracuj vyšlehaný sníh. Směs opatrně promíchej vařečkou. Měla by pomalu stékat z vařečky.
Částí směsi naplň cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem stříkej stejně velká kolečka. Můžeš si pomoct předlohou, která se dá vytisknout z internetu a vložit pod papír. Po nastříkání celého plechu s ním párkrát práskni o linku, aby ses zbavil případných vzduchových bublin. Skořápky nech zaschnout asi 20 minut.
Troubu předehřej na 140-145°C a peč v ní skořápky 14 minut. Po upečení nech chvíli vychladnout a opatrně je sundej z papíru a nech zcela vychladnout.

Na krém potřebuješ:
  • 150 g změklého másla 
  • 1 karamelové salko 
  • 1/2 lžičky soli 
  • sušená jablka, nakrájená na malé kostičky
V robotu s plochých nástavcem šlehej pár minut máslo. Postupně přidávej karamelové salko a sůl. Když je krém promíchaný, dej ho vychladit do ledničky.
Nyní přijde na řadu sestavování makronek. Vyndej skořápky z ledničky, dávej k sobě vždy stejně velké půlky a odkládej stranou. Do zdobícího nebo igelitového pytlíku s úzkou dírkou si dej část krému. Nanes ho na jednu půlku makronky. Do krému vlož pár kousků sušených jablek a přiklop druhou půlkou. Opatrně přimáčkni. Takhle postupuj, až budeš mít všechny slepené. Ideální je nechat je lednici přes noc zatuhnout.