Mražený koláč s jahodami a smetanou






Lásko, 
zmrzlinová sezóna je tu a já se moc těším, až budu zase vyrábět domácí zmrzliny. Tentokrát jsem si připravila zmrzlinu trochu jinak. Vypadá totiž jako koláč. Už loni mě tento nápad zaujal. Některé jsou upravené tak, že do ochutnání v podstatě nepoznáš, že to není pečené, ale mražené. Myslím, že ti bude chutnat, protože zmrzliny miluješ. Je jí navíc docela dost, takže ji snad na posezení nesníš. :-)

Na koláč o rozměrech 18x26 cm potřebuješ:
  • 150 g ovesných sušenek
  • 1/4 hrnku pekanových ořechů
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 1/2 smetany ke šlehání
  • 1 balení Philadelphie
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek nahrubo nakrájených jahod
Troubu předehřej na 160°C. Plech vylož pečícím papírem.
V mixéru rozmixuj sušenky a pekanové ořechy. Přimíchej mouku, cukr, olej a vytvoř drobenku. Vysyp ji na plech se pečícím papírem a peč 20 minut. V půlce času promíchej. Nech vychladnout.
Smetanu šlehej asi minutu. Přidej Philadelphii a cukr a dalších pár minut, až bude vyšlehaná. Do nádoby o velikosti 18x26 cm upěchuj půlku drobenky. Na ní dej půlku krému, potom kousky jahod, zbytek krému a zbytek drobenky. Zakryj alobalem a dej do mrazáku alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Před krájením nech 15-20 minut v pokojové teplotě a krájej nahřátým nožem.


1.6.14