Rizoto s pečeným batátem a slaninou


Oldo, 
vím, že zbožňuješ moje rizoto - tvůj blažený výraz vždy hovoří za vše. Stejně jako tvoje tvrzení, že je vlastně moje vina, že jinde ti rizoto již nechutná. :-)
Proto jsem věděla, že musím připravit nové rizoto. Napadlo mě přidat sladkou bramboru, také známou pod názvem batát. Bátat lze přidat do různých pokrmů např. do koláčů, jako ingredience na pizzu či třeba ve formě přílohy k masu či burgerům.
Do tohoto receptu jsem chtěla použít tzv. karamelizované máslo. Jedná se o postup, kdy máslo necháme rozpustit a počkáme na moment, kdy máslo začne hnědnout. Proto pojem "browned butter", díky kterému má máslo silnější chuť a sladké pokrmy oříškový nádech. Dále použijeme slaninu pečenou v troubě a bylinky např. rozmarýn.
Pokrm ti naservíruji na jednom z našich nových talířů, který vypadá na fotografiích mnohem lépe. Určitě mi dáš za pravdu. :-)

Pro 4 osoby budeš potřebovat:
  • 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na kousky
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky, oloupané a nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 1/2 hrnku rýze na rizoto (například Arborio)
  • 1 1/4 hrnku bílého vína
  • 4 hrnky zeleninového vývaru, horkého
  • hrst strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce karamelizovaného másla
  • 8 plátků slaniny
  • hrst nasekaného rozmarýnu
Předehřej troubu na 200°C a plech vylož pečícím papírem. V misce promíchej kousky batátu s muškátovým oříškem, solí, pepřem a dvěma lžícemi olivového oleje. Přendej na plech a nech péct 20 - 30 minut. Jednou až dvakrát batáty obrať. Upečené je přesyp do misky a pomocí tyčového mixéru je rozmixuj na pyré.
Během pečení batátu si můžeš připravit karamelizované máslo. 2 lžice másla necháš v malé pánvičce rozpustit a na střední teplotu pomalu vař. Dávej pozor, až začne pomalu hnědnout a vonět po ořechách, stáhni ho plotýnky.
Další plech si vylož pečícím papírem a rozlož na něj plátky slaniny, peč v troubě do křupava, asi 15 minut.
Ve větší pánvi si si nech rozpustit 2 lžíce másla a přidej lžíci oleje. Opeč na ní šalotku a potom přidej česnek. Pozor aby oboje nezačalo hnědnout. Potom přisyp rýži a míchej, aby se rýže nasákla trochu výpekem z pánve. Zalij vínem za stálého míchání nech vypařit alkohol. Rýži postupně zalévej jednou a dvěma sběračkami vývaru a míchej. Další vývar přidávej, až když se vývar vsákne do rýže. Po přidání většiny vývaru rýži ochutnej, jak moc je již uvařená. Pozor abys ji nerozvařil. Pokud už rýže neabsorbuje další vývar, už tam žádný nepřidávej. Vmíchej pyré z batátu, chce to pravdu pečlivě promíchat, nejlépe několik minut. Do rýže přisyp parmazán a přilij karamelizované máslo. Promíchej. Na talíři ozdob opečenou slaninou a nasekaným rozmarýnem, případně ještě parmazánem.

30.11.13