Makronkový kurz v cukrárně Saint Tropez

Oldo,


o tom, že se v sobotu koná kurz výroby makronek pro foodblogery, jsem už nějakou dobu věděla. Pozvánku jsem neočekávala, ale nakonec přišla den před akcí. :-) 
Opět se sešla známá sestava v podobě Jany, Báry, Honzy a dalších dvou blogerek Sandry a Nory. Bohužel nevím, jaký blog Nora má. Jestli to někdo tuší, napište mi to do zpráv a já přidám odkaz.

Pár minut po třetí hodině nás přišla přivítat paní Michaela Nosálová, která je jednou z majitelů Saint Tropez. Rozdala nám vizitky a pustila se do vyprávění, jak cukrárna Saint Tropez vznikla, co všechno a jakým způsobem vyrábějí. Většinu sortimentu dezertů a pralinek si vyrábějí samy, nechávají si dovážet jen kandované ovoce, které potom namáčejí do čokolády. 90% sortimentu je francouzského, 10% českého. Více si můžeš přečíst přímo na jejich stránkách

Po úvodu jsem se odebrali do již zmíněné přípravny a paní Nosálová nás seznámila s Christophem, který kurz vedl. Nutno říci, že celou dobu tam byla paní Nosálová s námi a co chvíli nám nosila něco na ochutnání. Jednou to byly kandované kaštany, potom kandované okvětní lístky růží a fialek a nebo také čokoládu Valrhona. U mě měla největší úspěch právě čokoláda a to speciálně druh Blond, který vznikl přepálením bílé čokolády. Chuť byla karamelová a naprosto úžasná. Také jsme dostali sklenku Beaujolais.



Vyráběli jsme dvoje makronky. Jedny světlé s marcipánovým krémem, druhé makronky byly s malinovým krémem a kousky kandovaných okvětních lístků růží. Christoph nám ukázal přípravu těsta na makronky, přípravu krému a také techniku stříkání těsta na plech. Makronky připravují technikou z jižní Francie, tedy pomocí cukerného rozvaru, který se nalije do částečně vyšlehaných bílků a šlehá se až do vychladnutí. V jeho podání to vypadalo velmi jednoduše, ale když nám potom cukrářský sáček předal, ať si to vyzkoušíme, už to taková sranda nebyla. Chce to prostě cvičit a cvičit. :-)

















Christoph použil při přípravě makronek trochu jiný postup, než na který jsme zvyklý. Například barva na skořápky makronek byla prášková, ačkoliv ve většině receptů je použita gelová. Těsto se po nastříkání na plech obvykle nechává zaschnout alespoň 20 minut. U Christophova postupu se nečekalo a všechny dal rovnou péct, makronky přesto nepopraskaly. Kouzelník! :-)


Z kurzu jsem odjížděla úplně nadšená, protože byl zajímavý a plný zážitků. 
Děkuji paní Nosálové za výbornou organizaci a velmi vstřícný přístup během kurzu.
Do Saint Tropez se určitě spolu musíme vypravit, protože interiér i dezerty jsou opravdu úžasné.


24.11.13