Vepřová panenka s chilli a skořicí


Oldo, 
dnes jsem vybrala vepřovou panenku, kterou jsi delší dobu neměl. Je v trochu netradiční sladko-pálivé úpravě. Největším překvapením pro tebe bude asi v receptu skořice. Ano, nezbláznila jsem se, opravdu ji tam použij, protože výsledná chuť stojí za to. Teď už ale k samotnému receptu.

Na 1 panenku o váze cca 450 - 500 g budeš potřebovat:
  • 1 necelou lžičku soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky krájených chilli papriček
  • 1 lžičku skořice
  • 1 vepřovou panenku nakrájenou na čtvrtky
  • 1 lžíce olivového oleje + na opečení
V misce smíchej sůl, pepř, chilli, skořici a lžíci oleje. Kousky panenky obal ve směsi. Rozpal si střední keramickou pánev a nalij do ní trochu oleje. Kousky panenky nech na oleji zatáhnout, aby šťáva zůstala uvnitř. Po opečení masa nezapomeň vypnout plotýnku a hlavně z ní stáhnout pánev. Víme jak skončila ta poslední. :-) Skleněnou zapékací misku vylož papírem na pečení. Troubu si předehřej na 175°C.

Na omáčku si připrav:
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • pár kapek tabasca
  • 1 lžíci vody
Všechny ingredience smíchej v misce. Ve směsi obal maso a vlož do zapékací misky. Zbytkem směsi potři ještě povrch panenky. Peč 25 minut. Vezmi si teploměr na maso a píchni do něj, teplota masa by měla dosáhnout uvnitř 60 °C.
Misku vytáhni z trouby nech maso venku 10 minut odpočívat.
Špalíčky masa nakrájej na plátky a na talíři přelij omáčkou. Opeč si k tomu plátky brambor v troubě.

Mangiare squisito...

27.10.13