Borůvková galette s mandlovou drobenkou


Název galette pochází z francouzské kuchyně. Nejčastěji se jedná o plochý, kulatý koláč, který se peče bez formy. Je plněný například vejci, masem, rybami, sýrem, kousky zeleniny, plátky jablek, malinami, ostružinami a nebo v mém případě borůvkami. Část mouky jsem nahradila celozrnnou a cukr jsem použila třtinový. Koláč je krásně křupavý a borůvky s mandlovou drobenkou spolu krásně chuťově sedí.
Také přidávám odkaz na cuketovou pomazánku, kterou jsem udělala znovu a lépe :-) Hlavně jsem fotku z instagramu nahradila normální fotkou.

Na těsto potřebujete:
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku másla, studeného na kostičky
  • 1/4 hrnku mléka
V míse promíchejte suché přísady a potom přidejte máslo. Ručně zpracujte na konzistenci, která připomíná drobenku. Zalijte mlékem a vypracujte těsto. Uložte zabalené do fólie do ledničky alespoň na 45 minut.

Na náplň potřebujete:
  • 1 1/2 - 2 hrnky borůvek
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
Vše promíchejte a dejte stranou.

Na mandlovou drobenku potřebujete:
  • 1/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 hrnku plátků mandlí
  • 1 prošlehané vejce na potření
Smíchejte v misce a rukama promněte máslo, aby vznikla drobenka.
Troubu předehřejte na 175°C. Těsto vytáhněte z ledničky a na pomoučeném válu ho vyválejte asi na tloušťku 5 mm. Přesuňte pomocí válečku na pečícím papírem vyložený plech. Do středu těsta rozprostřete borůvky a nechte asi 4 cm volné okraje. Posypte drobenkou a okraje těsta přeložte směrem do středu. Opatrně přimáčkněte. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 45 minut do trouby. Po upečení nechte vychladnout a podávejte jen tak, nebo se šlehačkou, případně se zmrzlinou.

Mangiare squisito...


14.7.13