Borůvkovo-citrónový koláč z filo těsta


Filo těsto je další ze surovin, kterou jsem se díky blogu rozhodla vyzkoušet. Jedná se o tenoučké pláty těsta, které se používají například v Řecku. Nahrazuje listové těsto. Jednotlivé pláty se pomažou máslem nebo třeba bílkem.
Těsto jsem koupila někdy na podzim v Marks & Spencer mražené. Snažila jsem se ho rozmrazit podle návodu, ale časové údaje jsem moc neřešila. To byla evidentně chyba. Byl to trochu boj a nešlo to tak jednoduše, jak jsem si představovala. Zřejmě právě kvůli tomu, že bylo již poměrně měkké. 
První úskalí přišlo v místě, když jsem rozbalila těsto a bylo podložené papírem. Šel dolů špatně a vrchní plát
jsem trochu potrhala, protože jsou opravu tenoučké. Další problém nastal při oddělování jednotlivých vrstev, protože vrchní pláty byly slepené. I přesto jsem se nedala a pokračovala. Vrcholem bylo, když jsem po pečení chtěla sundat pečící papír z těsta a zjistila, že se přilepil a sundala jsem s tím pomalu jeden plát těsta. Musím se přiznat, že u pečení jsem dlouho takhle nenadávala. Recept se ale nakonec povedl a koláč byl výborný.
Skládala jsem pláty v různých směrech do formy a potírala bílkem. Jelikož byla větší, použila jsem celé těsto, ačkoliv v receptu byla uvedena jen půlka, tedy 3 pláty. Vrstva těsta byla vyšší, ale myslím, že to nevadilo. Alespoň koláč nebyl tak křehký.
Jen budu muset sbírat chvíli odvahu, než se pustím zase do receptu s filo těstem.

Na náplň potřebujete:
  • 3 žloutky
  • 85 g třtinového cukru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu
  • 250 ml mléka
  • nastrouhanou kůru z jednoho biocitrónu
Žloutky a cukr pár minut šlehejte ve větší míse, aby směs zesvětlala a mírně zhoustla. Potom zašlehejte mouku a škrob.
V rendlíku zahřívejte mléko a citrónovou kůru. Když začne mléko vřít u krajů, zalijte jim postupně žloutkovou směs a prošlehejte. Vraťte do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, aby směs zhoustla a prošla varem. Nechte vychladnout.

Na korpus potřebujte:
  • 1 balení filo těsta (koupíte v M&S)
  • 1 bílek
Předehřejte troubu na 200°C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení.
Jednotlivé pláty filo těsta potřete bílkem a vyložte jimi dortovou formu tak, aby se překrývaly. Okraje těsta přehněte dovnitř.
Pečte zakryté pečícím papírem a zatížené fazolemi 10 minut. Potom papír sundejte a pečte dalších 5-10 minut, až bude korpus zezlátlý. Nechte vychladnout.
Vychladlý pudink prošlehejte dohladka, můžete přidat i trošku mléka, je-li příliš tuhý. Naneste ho do korpusu a rozetřete. Nechte alespoň 30 minut chladit.

Na ozdobu potřebujete:
  • 250 g borůvek
Vychlazený koláč posypte borůvkami a podávejte. Udržujte v chladu.

Mangiare squisito...

9.6.13