Švestkový koláč s mandlovým krémem





Oldo,
když jsi před pár dny přinesl domů švestky od kolegyně ze zahrady, říkala jsem si, že z nich upeču kynutý koláč a bude. :-) Potom mě ale napadlo, že ten dělá přeci každý. Neznamená to, že není dobrý, to určitě ne, ale možná by to tentokrát chtělo něco jiného. Koláčové formy mi tu už dlouho zahálejí, takže by to chtělo je trochu provětrat. Proto vznikl i tento recept. A vlastně taky proto, že mám pořád mandlovou mouku a nevím co s ní. :-)
Domácí švestky v něm krásně doplňuje mandlový krém. Těsto na koláč je křehké, ale dobře se s ním pracuje a po upečení krásně drží a nerozpadá se. Těsto samotné není třeba předpékat, koláč se krásně upeče i s náplní.

Na koláč o průměru 18 cm potřebuješ:
  • 175 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru + 40 g moučkového cukru (zvlášť)
  • 20 g mandlové mouky
  • 105 g másla
  • 25 g vajec (1/2 středního vejce)
  • 65 g mandlové mouky
  • 5 g hladké mouky
  • 65 g másla
  • 65 g moučkového cukru
  • 40 g vajec (1 střední vejce)
  • 5 švestek
Do misky prosej mouky, cukr a promíchej. Do robota dej nástavec plochý šlehač. Do mísy robota dej máslo a míchej na nízkou rychlost asi minutu. Máslo by mělo zesvětlat. Přidej moučkový cukr a míchej na střední rychlost asi minutu. Směs bude světlá a nadýchaná. Stěrkou seškrábej směs ze stran mísy. Přidej půlku sypké směsi a před vsypáním další půlky promíchej na střední rychlost. Nakonec dej vejce a promíchej na nízkou rychlost, jen než se těsto začne spojovat. Těsto vyklop na vál a rukou párkrát prohněť, aby se spojilo. Rukou z něj vytvoř kolo o tloušťce 2 cm. Zabal ho do potravinové fólie ulož do ledničky na 2 hodiny.

Po hodině začni připravovat krém. Do misky prosej mouky a promíchej Do robota dej nástavec plochý šlehač. Do mísy vlož máslo a míchej na střední rychlost asi minutu, než zesvětlá. Na nízkou rychlost přidej moučkový cukr. Míchej 2-3 minuty na střední rychlost, až bude směs nadýchaná. Stěrkou seškrábej směs ze stran mísy. Přidej mouky a míchej asi minutu. Opět seškrábej směs ze stran mísy. Nakonec rozklepni vejce a šlehej na nízkou rychlost, aby byla směs krásně krémová. Nandej ji do misky, kterou zakryj potravinovou fólií a dej chladit na 2 hodiny do ledničky.
Z ledničky vytáhni těsto. Mezi dvěma papíry na pečení rozválej těsto na tloušťku asi 5 mm. Těsto přenes do formy a opatrně ho tam natlač. To co přesahuje formu odřízni. Těsto ulož na další hodinu do lednice a nebo na půlhodiny do mrazáku.

Po uplynutí doby vyndej těsto i krém. Troubu předehřej na 150 °C. Lžící krém rozetři na těsto. Švestky omyj, vypeckuj, rozřízni na půlky a ty potom na 4 proužky. Vyskládej je na krém, slupkou nahoru.
Peč v troubě asi 45 minut. Zda je koláč upečený, vyzkoušej párátkem. Před podáváním nech koláč zcela vychladnout.


27.9.15