Švédské masové kuličky





Oldo,
čas od času mám chuť na švédské masové kuličky, co dělají v IKEA. Jasně můžeš si tam zajet a přímo si je dát, nebo nakoupit mražené kuličky, omáčku v prášku a udělat si je doma. Já jsem se ale chtěla vyvarovat polotovarů a tak ti přináším recept na výborné masové kuličky. Chuťově jsou ještě lepší než ty z IKEA a většinu věcí máme pořád doma. Navíc takhle po Vánocích to chce nějakou změnu po řízcích a bramborovém salátu :-)

Na 4 porce (cca 30 kuliček) potřebuješ:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 600 g mletého masa (namíchané vepřové a hovězí)
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1 vejce
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 1/4 hrnku másla (55 g)
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 4 hrnky hovězího vývaru
  • 1 zakysanou smetanu
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce nasekané petrželky
Na pánvičce na jedné lžíci oleje nech zesklovatět cibulku. Nech trochu vychladnout.
Troubu předehřej na 180 °C.
Ve větší míse pořádně promíchej mleté maso, strouhanku, vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř a cibulku. Rukama dělej kuličky o průměru 2,5 - 3 cm.
Kuličky dej do zapékací misky, pokapej zbylou lžící oleje a peč v troubě 25 minut.
Na omáčku ve větší pánvi rozpusť máslo a přimíchej mouku. Za stálého míchání vytvoř světle hnědou jíšku. Za stálého míchání po částech přilívej vývar a před přidáním dalšího vždy dobře promíchej. Nech 1 - 2 minuty provařit a přimíchej zakysanou smetanu. Ochuť solí a pepřem. Do omáčky vlož upečené kuličky a za občasného míchání nech prohřát a zhoustnout asi 10 minut. Ihned podávej. Na talíři posyp petrželkou.
Podávej s bramborami pečenými v troubě.


29.12.14