Hovězí tartar s rukolovým pestem



Kačko,
dnes jsem byl na své první schůzce s výživovou poradkyní, která mi nastolí řád ve stravování, které nemám zcela v pořádku. Určitě se mi změní jídelníček a zcela jistě nebudu moci holdovat tvým oblíbeným receptům. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč jsem se do tvého blogu zapojil. Zkusíme najít správnou rovnováhu mezi nepřeberným množství tvých sladkých pokrmů a pokusím se vyzkoušet má oblíbená jídla ve zdravější přípravě.
Jakožto milovník hovězího masa, které jsem schopen jíst v jakékoliv úpravě jsem zvolil ke své premiéře hovězí tartare (čti tartar), neboli tatarský biftek. Bohužel české restaurace nedoceňují krásu tohoto pokrmu a často najdeme "tatarák" zabitý velkým množstvím koření, hořčice, kečupu (za to bych sekal ruce...), k tomu servírované olejem nasáklé topinky s vychlazenou "dvanáctkou". V této podobě samozřejmě nemůžeme hovězí maso ani cítit natož ochutnat a o lehkosti pokrmu těžko uvažovat. Přitom hovězí "tatarák" lze udělat ve zdravé přípravě obdobně jako je tomu u tuňákové či lososové alternativy.

Níže se tedy můžeš dočíst mého receptu na hovězí tartar, který má pár možností přípravy a k masu si připravíme skvělé rukolové pesto. Recept na pesto jsem objevil na blogu Markéty, které obsahuje mé oblíbené kešu oříšky. Maličko ho nicméně osekám. Snad se nebude Meg zlobit... :)

Na zdravější "tatarák" budeš potřebovat:
  • 400g libového hovězího masa
  • 1ks šalotky
  • kapary či v našem případě půlku avokáda
  • lžičku dijon hořčice
  • lžičku olivového oleje
  • lžičku worchestru
  • špetku soli a pepře
Na rukolové pesto budeš potřebovat:
  • dvě hrsti rukoly
  • hrst kešu oříšků
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťávu z půlky limetky
Hovězí maso si nakrájej na drobno - postupně maso za studena nakrájej na tenoučké plátky, následně na nudličky, poté na menší kousky a aby toho nebylo málo, tak ještě nasekej na drobno - či rozemel v mlýnku. Takto připravené maso důkladně smíchej s ingrediencemi, vytvoř bochánek a vlož do chladničky než připravíme pesto.
Rukolu a všechny ostatní ingredience tedy kešu oříšky, šťávu z limetek a olivový olej si připrav do misky a ideálně tyčovým mixérem rozsekej, dokud nebude pesto hotové. K "tataráku" si můžeš připravit např. rozpečenou ciabattu či toastový chléb.

25.2.14