Limetková zmrzlina ala Key Lime Pie


Když jsem předminulý víkend dělala tuhle zmrzlinu, netušila jsem ještě, že bude zřejmě jedna z posledních letošního léta. Od toho víkendu se ochladilo a já marně vyhlížím nějaké alespoň trochu teplé počasí, abych ji sem mohla dát. Nechtěla jsem, abyste si klepali na čelo, že jsem se zbláznila dávat sem zmrzlinu, když venku je to pomalu na svetr. Teplota se vyšplhala kousek nad 20°C a tak jsem se zmrzlinou tady.
Je lehčí, než předešlá se sušenkami Oreo. Při výrobě jsem použila mléko, trochu škrobu a žloutek. Zmrzlina je tak něco mezi vodovou a smetanovou. Opět jsem do ní vpašovala sušenky, protože mi ve zmrzlinách chutnají čím dál více. Zmrzlina je úžasná, ani sladká ani kyselá. Z obou chutí má to nejlepší. 

Na necelý litr zmrzliny potřebujete:
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetku soli
  • 2 1/2 hrnku polotučného mléka
  • 1/2 hrnku smetany 12%
  • 1 žloutek
  • kůru z jedné limetky
  • šťávu ze dvou limetek
  • 1/2 hrnku rozsekaných máslových sušenek
V hrnci se silnějším dnem smíchejte cukr, škrob a sůl. Přilijte mléko a smetanu a za stálého míchání přiveďte téměř k varu. Směs by měla trochu zhoustnout. Sundejte hrnec z plotýnky.
V menší misce rozšlehejte žloutek a za stálého míchání k němu přidejte naběračku mléčné směsi. Promíchejte a směs z misky vraťte zpět do hrnce a opět míchejte. Směs přeceďte přes síto do misky. Nechte hodinu chladnout za občasného zamíchání.
Misku překryjte fólií a dejte do ledničky na 8 - 24 hodin vychladit.
Po vychlazení nalijte směs do zmrzlinovače a postupujte dle návodu od výrobce. Asi v polovině procesu přidejte do směsi šťávu a kůru z limetek a také kousky sušenek. Hotovou směs přendejte do uzavíratelné nádoby.
Dejte do mrazáku na pár hodin a nechte směs zmrznout. Před podáváním ji vytáhněte na 5 - 10 minut ven, aby zmrzlina povolila.

Mangiare squisito...

29.8.13