Chlebíček se švestkami


Již před časem jsem si koupila formu na biskupský chlebíček. Až nyní jsem jsem se ale dostala k tomu, abych ji vyzkoušela.
Tento chlebíček je zajímavý v tom, že švestky jsou nejen v těstě, ale i na na povrchu. Jsou pomačkané s cukrem a chlebíček propíchaný, aby se šťáva dostala do těsta. Je to geniálně jednoduché a dobré. Ovoce můžete samozřejmě různě obměňovat nebo míchat. Lze použít například ostružiny, nektarinky, meruňky, rybíz, maliny, jahody, broskve, borůvky.
Těsto raději neochutnávejte, abyste ho nesnědli. Mám přesně tento zvyk a musím říci, že lepší těsto jsem nedělala.

Na jeden chlebíček potřebujete:

  • 175 g másla, hodně změklého + na vymazání
  • 175 g cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 175 g švestek, nakrájených na kostky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy (můžete použít i pomeranč nebo limetku)
  • 1 lžíce teplé vody
Předehřejte troubu na 180°C/160°C. Formu na chlebíček vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
Ve velké míse promíchejte cukr, mouku a kypřící prášek. V menší míse prošlehejte vejce, máslo a vanilkový extrakt. Tekutou směs přilijte do sypké a pořádně promíchejte pár minut. Třetinu těsta dejte do formy, posypte 50 g švestek, přidejte další třetinu těsta a dalších 50 g švestek. Navrch dejte zbytek těsta a uhlaďte lžící. Pečte asi hodinu.
Po vytažení z trouby nechte chlebíček ve formě a propíchejte těsto na mnoha místech. Promíchejte zbytek švestek, cukr, citrónovou šťávu a vodu. Švestky trochu pomačkejte vidličkou až pustí šťávu. Směs rozprostřete na chlebíček a nechte vychladnout. Vyjměte z formy a podávejte.

Mangiare squisito...



14.11.12